onsdag 7. april 2010

Valpene 1 uke gamle

DSCF1569 Så var 1 uke i valpenes liv gått. De spiser, sover og vokser. :-) Nå veier de fra 450 gram til den største som er en av jentene i flokken på 620 gram. Imponerende og se hvordan jenta tar for seg i matfatet. :-) Nå velger jeg og hjelpe de to minste frem av og til så de også får nyte de beste puppene.

Annenhver dag vasker jeg valpekassen og kikker over valpene at alt er som det skal. En rolig valpekasse indikerer at alt er som det burde være. Og de virker meget tilfredse alle sammen. Idag klippet jeg også klørne for at de ikke skal klore opp pattene til oda mer enn nødvendig. Ellers lar jeg oda få mye ro sammen med valpene. Hun er som alltid en god og omsorgsfull mor.

DSCF1570

Noen tanker om navn har jeg også gjort meg. Siden dette er mitt K-kull og jeg skal ha ei jente selv så vil min valp få navnet Lappejentas Kaunis Kaia. Kaunis er finsk og betyr vakker. :-) Som selvføgelig min lille jente blir. :-) Videre ønsker jeg og oppkalle en av de mørke guttene etter sin far, Kero, som har betydd utrolig mye for meg. Han er en herlig hund som jeg kommer til og ta med meg videre i min avel. Derfor vil en av hannene hete Lappejentas Kero. :-)

Christian har også fått oppkalle en av valpene. Christian har derfor bestemt at en av gutta blir hetende Lappejentas Kultakuono. Etter den finske bruks og utstillingschampion Lecibsin Kultakuono. Måtte valpen vokse opp til og bli en like staut kar som han. Den andre frøkna i kullet får navnet Lappejentas Kira. Hennes fremtidige eiere hadde tenkt på navnet Mira, men med litt justeringer ble det da Kira. :-) Om noen har flere forslag til navn på bokstaven K så kom gjerne med det. Da til hann.  

DSCF1572

 

14 kommentarer:

 1. Så herlige valper Ida!!
  Kjempe fine navn de har fått alle sammen (nesten da)..
  Gøy å få følge med i valpekassa når man snart skal til å gjøre det selv også..Hadde vært moro om du skrev enda mer om hva du gjør og sånt med valpene...Er sugen på litt kunnskap her ;-)

  SvarSlett
 2. Godt å høre at alt er bra hos dere :o)
  Artig om du finner flere passende finske navn, syns jeg.

  SvarSlett
 3. Gøy å få lov til å følge dere:o) Nydelige valper og fine navn dere har funnet allerede synes jeg:o) Har nok ingen forslag akkkurat nå (dessuten var jeg storfornøyd med "Jippi", og synes det skal litt til for å slå den;o)

  SvarSlett
 4. Så skjønne valper :) Gratulerer så mye! Kjempefine navn dere har funnet!
  Så at Karhu betyr bjørn, og Kaunis betyr vakker på finsk....kan kanskje brukes? ;) Men det finnes sikkert masse flotte finske navn på k.

  SvarSlett
 5. Oops! der så jeg at du allerede har brukt Kaunis til den lille jenta... :) Litt trøtt jeg kanskje? :)

  SvarSlett
 6. Så fine små finske lappisser.
  Som Marianne ønsker, så synes jeg også at det er veldig spennende å følge med hvordan det gjøres med valper.
  Ingrid og Max har veldig lyst til å se på valpene, hvis de får lov da? =)

  SvarSlett
 7. Cathrine Haugland7. april 2010 kl. 15:27

  De ser aldeles nydelige ut:) vi har et lite navneønske på K til den lille tassen som skal komme å bo hos oss. Kaiser..;) gleder oss allerede til neste oppdatering:)

  Cathrine og Atle

  SvarSlett
 8. Så koselig at den ene blir oppkalt etter pappa'n sin. La oss håpe han blir like snill, vakker og morsom som sin far.

  Klem fra Kero & Nina

  SvarSlett
 9. Her er forresten noen forslag til navn fra Maria idag (fresh from Alta, og som reiser til Finland til mandag):

  Lappejentas Kaarlo (som betyr sterk og maskulin)
  Lappejentas Kaleva og Kalevi, som kommer fra finsk mytologi :) (Kalevala: http://no.wikipedia.org/wiki/Kalevala)
  Også eventuelt "Kauko". Det betyr å lære langt borte. Så hvis en valp er litt apatisk/ fjern... :)
  Og "Kivi". Det betyr stein, samme navn som den finske forfatteren Aleksis Kiv. Man kan også si at det betyr "dweller by a stone". Litt mer poetisk.

  SvarSlett
 10. Ser ut som du har en kjempefin tid hjemme hos deg nå :-)Artig med navn som har en mening.Kos dere videre.

  SvarSlett
 11. Oi! Nina, det var mange kule navn!
  Likte Kaarlo godt:-)

  Karhu passer jo godt til en av de brune guttene da:-)

  SvarSlett
 12. Marianne: Klart jeg kan skrive litt mer om hva jobben med og ha ett valpekull innebærer.
  Nå har allerede 1 uke gått. Den første uken lar jeg mor og barn ha mest mulig ro. Jeg stresser ikke tispen unødig med og være på valperommet. De aller fleste tisper liker og ha ro og få lov til og stelle med de små selv i rolige omgivelser.
  Jeg veier de da de blir født. Og igjen ved 1 ukes alder. For og se om de legger på seg slik de skal. Og forsikre meg om at melken har kommet skikkelig igang. Tispens melkeproduskjon kommer som regel ordentlig igang på dag 5. Ellers består jobben med og skifte og vaske kassen ca annenhver dag, alt etter hvor møkkete den blir. Da går jeg samtidig kjapt igjennom valpene for og se om alt ser normalt og greit ut. Jeg vasker navlen til de små med antiseptisk middel etter 2-3 dager. For og unngå infeksjon.
  Klipper klørne for første gang da de er ca 1 uke.
  Tispen vasker jeg bak etter behov. Utflod vil vedvare noen uker etter fødsel. De første 2-3 dagene etter fødselen fòrer jeg tispen med ett rekonvalesensfòr. Dette gjør jeg for at tispen lettere skal komme i en positiv energibalanse etter den enorme påkjenningen en fødsel er. Oda vil som mange andre tisper da bli fòret på sengen! :-)
  Dette er hovedsakelig jobben med ett valpekull den første uken. :-) Skal skrive mer om det ettersom ukene går.
  Bonzo: Du må gjerne si til matmor og matfar at de gjerne må komme på besøk om ett par uker. :-)
  Maria: Tusen takk for flotte navneforslag. :-) Stemmer i med Christian, Kaarlo og Karhu er 2 flotte navn. Kaiser også Catrine. :-)

  SvarSlett
 13. Så morsomt å lese! Fint for oss som har planer for framtida å lese detaljene om hvordan du gjør det med valpene! Fine navneforslag har du fått også! Gleder meg til å høre mer, - og fortsett å beskrive de små tingene du gjør!

  SvarSlett
 14. Kjempe gøy å lese om Ida!!! Gleder meg til flere informative innlegg!

  SvarSlett